ASOCIATIA  CULTURALA  A  COREGRAFILOR,  SCENOGRAFILOR,  ARTISTILOR  LIBER  PROFESIONISTI  SI  AMATORI  DIN  CONSTANTA                    ROMANIA                                                    

TEL/FAX: 0040241619049;                                                                                                 Email:ovidiu0707@yahoo.com;                                                                                                           Email:accsalpa@yahoo.com

REGULAMENT  DE  ORGANIZARE  SI  DESFASURARE

FESTIVALUL  NATIONAL  SI  INTERNATIONAL  DE  FOLCLOR ( CONCURS ) PENTRU COPII SI TINERI INTERPRETI  AI  CANTECULUI  SI  DANSULUI  POPULAR  NATIONAL  SI  INTERNATIONA  “ DOBROGE, MANDRA GRADINA “ & “ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR “

EDITIA  ( JUBILIARA  ) A  X – A  2014

26  –  31  AUGUST  2014

Festivalul National si International de Folclor pentru Copii si Tineri Interpreti „ Dobroge, mandra gradina “ &   “ Dobroge, vatra de folclor  “, incluse in calendarul Consiliului National si International al  Festivalurilor de Folclor,  este  organizat  de  ASOCIATIA  CULTURALA  A  COREGRAFILOR  SCENOGRAFILOR,  ARTISTILOR  LIBER  PROFESIONISTI  SI  AMATORI  DIN CONSTANTA – ROMANIA , in colaborare cu:

–            CLUBUL  UNESCO  PIREUS & INSULE  – GRECIA;

–           DIASPORA  PROGRESISTA “  DP – ROSA “ ;

–           AGENTIA  DE  IMPRESARIAT  ARTISTIC  “ A.C.C.S.A.L.P.A“ – CONSTANTA;

–           ASOCIATIA “  ROSA “  –  ROMANIA;

–           DIRECTIA  JUDETEANA  PENTRU  SPORT SI TINERET – CONSTANTA;

–           PRIMARIA  MUNICIPIULUI  CONSTANTA;

–           PRIMARIA  MUNICIPIULUI  MANGAIA;

–           PRIMARIA  COMUNEI  ALBESTI  – JUDETUL  CONSTANTA;

–           PRIMARIA  COMUNEI  CUMPANA  –  JUDETUL  CONSTANTA.

De-a lungul timpului, aceste doua festivaluri reunite au fost organizate in urmatoarele locatii: Comuna MIHAIL KOGALNICEANU, Orasul NAVODARI,  Orasul EFORIE SUD, Statiunea EFORIE NORD, Statiunea NEPTUN, Statiunea OLIMP, Statiunea JUPITER, Statiunea VENUS, Municipiul MANGALIA, Comuna COSTINESTI, Statiunea MAMAIA, Comuna CUMPANA,  Comuna ALBESTI, Comuna PECINEAGA, Comuna PANTELIMON, Comuna 23 AUGUST.

Prin cantec, dans si reprezentatii de arta populara, cele doua festivaluri reunite, au promovat si  vor promova frumusetea si unicitatea fiecarei natiuni, in contextul globalizarii si al pastrarii identitatii socio-culturale. Schimburile culturale si de idei au contribuit si vor contribui din plin la cunoasterea umana, la intarirea prieteniei si îmbogatirea orizontului spiritual al participantilor.

La reusita manifestarilor au contribuit de fiecare data Primarii si Consilii Locale, Case de Cultura si Camine Culturale din judetul Constanta si din intreaga tara cat si Ansambluri Folclorice de peste hotare. 

Alaturi de Ansamblurile Folclorice din Romania si din strainatate, pe scenele festivalului au evoluat si vor evolua de fiecare data solisti vocali, grupuri vocale, dansatori si ansambluri folclorice. Frumusetea folclorului national si international, este si a fost apreciata la adevarata sa valoare de oaspetii festivalului.

In anul 2004, s-au pus bazele acestor doua festivaluri de folclor cu caracter national si international. De la an la an, cele doua festivaluri au crescut valoric, impunandu-se in viata cultural – artistica a judetului Constanta si a intregii tarii.

Impresionantele parade ale portului popular, spectacolele folclorice prezentate pe scenele din judetul Constanta, intalnirile dintre mesagerii diferitelor culturi, spiritul competitiv de inalt profesionalism, cunoasterea traditiilor si obiceiurilor diferitelor popoare, se inscriu in aceasta atmosfera de bucurie a cantecului si dansului popular, aflata sub semnul colaborarii si prieteniei.

Locuitorii din localitatile care sunt gazde ale festivalului, asteapta de fiecare data cu inimile deschise aceasta sarbatoare a folclorului de pretutindeni, fiind nerabdatori sa cunoasca obiceiurile si cultura altor popoare prin intermediul dansului, muzicii si costumelor populare. Varietatea dansurilor, a ritmurilor, a costumelor traditionale, atrage atentia si castiga admiratia celor indragostiti de folclor, reflectand istorie, cultura, atitudini, valori.

Evenimentul este o adevarata sarbatoare a cantecului si dansului popular, o explozie de originalitate si traditii pastrate din generatie in generatie si transmise mai departe prin intermediul artei spectacolului.

Pe parcursul festivalului, participantii au ocazia de a vizita judetul Constanta cu orasele,   comunele si satele lor,   atractiile fiecarora, dar si ospitalitatea proverbiala a localnicilor Dobrogeni.

Sub marea umbrela a folclorului s-au legat de-a lungul timpului, prietenii durabile care nu tin cont de relatii sociale si opinii politice. Oamenii indragesc folclorul, bun spiritual de pret, il recepteaza bucurosi, cu exuberanta, pasiune, patima, dornici de autenticitate, interpretare adecvata, varietate si culoare, creatia populara constituind un inepuizabil izvor de inspiratie.

Discutiile, vizitele, spectacolele, paradele au insemnat de fiecare data un ragaz acordat deschiderii catre modul de a fi al celuilalt, tocmai pentru o mai buna identificare a fiecaruia. Astfel de festivaluri reprezinta pentru judetul Constanta, ocazii prin care putem demonstra priceperea si daruirea sufleteasca alaturi de folclorul national si international.

Putem spune ca aceasta este o manifestare culturala de maxima importanta pentru judetul Constanta, un moment de intalnire si schimburi spirituale intre diverse popoare, traditii si culturi, sub semnul prieteniei si pacii.

 Editia a X – a (JUBILIARA) – 2014 a Festivalului National si International de Folclor pentru Copii si Tineri Interpretii ai Cantecului si Dansului Popular  “ Dobroge, mandra gradina “ si “ Dobroge, vatra de folclor “ se va desfasura pe cinci scene  in  judetul Constanta.

Participarea folcloristilor la cele doua festivaluri reunite, va putea fi posibila numai in urma transmiterii din partea organizatorilor a invitatiei oficiale, invitatii care vor fi trimise  catre Ansamblurile Folclorice din Romania si de peste hotare, Solistilor vocali si instrumentisti, Grupurilor folclorice, invitati care vor fi nominalizati de organizatorii festivalului.  La acest festival, vor putea participa tineri cu varste cuprinse intre 8 si 25 ani, fara dizabilitati si cu dizabilitati.

Preselectia solistilor, grupurilor folclorice si Ansamblurilor Folclorice, se va face in casele si centrele de cultura de unde sunt concurentii de loc, de reprezentantii legali din teritoriu, pana la data de 31 Iulie 2014. Participarea se va face pe criterii de performanta, selectia facanduse  din toate  zonele  folclorice  din Romania si de peste hotare.

 De-a lungul timpului au fost oaspetii celor doua festivaluri,  un numar de peste 200 de Ansambluri Folclorice de Amatori din Romania si un numar de peste 35 de Ansabluri Folclorice Internationale de Amatori din urmatoarele tari: Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Macedonia, Georgia, Mexic, Bosnia Hertegovina, Ungaria, Cipru si alte tari. De la aceste editii nu au lipsit solistii vocali si instrumentisti, copiii si tineri cu dizabilitati si fara dizabilitati, interpreti ai cantecului popular romanesc si international.

Editia JUBILIARA 2014 , va gazdui un numar de peste 1000 participanti. 

Sunteti bine veniti  la  Festivalul National si International de Folclor pentru Copiii si Tineri Interpreti ai Cantecului si Dansului Popular “ DOBROGE, MANDRA GRADINA “ & “ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR “ editia a X-a (JUBILIARA), care i-si va deschide portile in perioada 26 – 31 August 2014. 

 

MOTTO:

FRUNZA VERDE DE TRIFOI                              SI CUM ZICI DOINA FRUMOASA

MAI, VIN BADE, PE LA NOI                               DOINA DULCE, MANGAIOASA,

SA-TI AUD GLASUL DUIOS,                              DOINA, BADE, DRAGASTOASA

 

 

DIRECTOR FESTIVAL,

Act. Ovidiu ROSCA

 

   Regulament de participare

  SECTIUNEA COREGRAFIE  DANS  POPULAR  NATIONAL  SI  INTERNATIONAL                               

  1. 1.      ANSAMBLURI  DE CANTECE SI DANSURI  POPULARE
  2. 2.     ANSAMBLURI  FOLCLORICE DE DATINI SI OBICEIURI  POPULARE

Norme referitoare la concurs:

•          Se pot inscrie in concurs un numar de pana la 60 de ansambluri folclorice.

•          Vor fi admise in concurs maxim 4 ansambluri folclorice din fiecare judet al romaniei.

•          Membrii ansamblurilor vor avea varste cuprinse intre 8 si 25 de ani.

•          Fiecare ansamblul  va avea in componenta sa un numar cuprins  intre  16 – 24 dansatori,      2 – 5 solisti vocali, 2 – 5 solisti instrumentisti, care vor evolua in cadrul festivalului conform programului stabilit de organizatori.

•          Durata maxima de evolutie in concurs pentru fiecare Ansamblul de Cantece si Dansuri Populare sau  Ansamblul  Folclorice de Datini si Obiceiuri Populare, va fi de 20 minute si va contine: dansuri sau suite de dansuri, cantece din diferite zone folclorice, datini si obiceiuri din diferite zone  folclorice

•          Data limita de inscrierile in festival este  25 Februarie  2014.

•          Taxa de inscriere in festival pentru fiecare Ansamblul se va achita pana la data de 15 Iulie 2014.

•          Nu vor fi admise in concurs Ansamblurile Folclorice profesioniste.

•          Coordonatorii, Maestrii Coregrafi, Instructorii si membrii ansamblurilor, au obligatia de a respecta intocmai programul festivalului, zilele de concurs precum si ordinea intrarii in scena care va fi stabilita de catre organizatori.

•          Norme generale:

•          In momentul inscrierii in festival, participantii aveti obligatia sa trimiteti tabelul completat cu componenta intregului grup. Acesta va contine: Nume, Prenume, Localitatea de domiciliu, CNP si functia in cadrul grupului pentru fiecare participant.

•          De asemenea, veti trimite o fotografie  a ansamblului, fotografie necesara pentru afisul festivalului. Optional puteti sa ne trimiteti si cateva detalii despre ansamblu.

•          Fiecare Ansamblu sunteti  obligati ca  pe perioada festivalului sa aveti mijlocul de transport propriu (microbuz sau autocar).

•          Data sosirii in unitatile de cazare  este  26 august 2014, intre orele 6:00 – 17:00. Participantii care vor sosi in ziua a doua a festivalului sau mai tarziu, fara a avea motive intemeiate, vor avea obligatia sa plateasca integral ( 100 % ) serviciile de cazare si masa.

•          Delegatia  din cadrul  fiecarui  Ansamblu, va avea in componenta sa un numar de paticipanti  cuprins  intre  45 –  55 de persoane.

•         Cheltuielile de transport pana la unitatea de cazare si retur vor fi suportate de participanti.

•          Organizatorii vor asigura carburantul necesar deplasarii la spectacolele care vor fi sustinute la cele cinci locatii stabilite  numai in situatia justificarii acestor deplasari.

•          Serviciul de CAZARE: INTRARE 26.08.2014IESIRE 31.08.2014.

•          Serviciul de masa va incepe in data de 26 august 2014 cu masa de seara ( CINA ) si se va incheie in data de 31 august  2014 cu masa de (PRANZ).

•          Toate Ansamblurile, vor fi programate sa evolueze pe  perioada celor cinci zile de festival seara de seara, in cadrul spectacolelor folclorice care vor fi sustinute  pe cele cinci scene.

•          Programele artistice care vot fi sustinute in afara concursului, vor avea o durata de timp cuprinsa intre 30 si 45 de minute.

•          Seara de seara se va organiza parada costumelor si portului popular pe toata durata festivalului.

•          Fiecare Ansamblu la sosirea la festival, trebuie sa detina obligatoriu urmatoarele:

–           Steagul national in marime standard.

–           Insemnele  si steagul ansamblului.

–           In cazul in care acompaniamentul orchestral este realizat pe CD, acesta trebuie sa contina negativele pentru programul de concurs si pentru programul de spectacol. CD-ul va fi realizat in format audio! Fiecare piesa de pe CD va fi inregistrata  separat (track 1, track 2, etc).

–           Daca acompaniamentul orchestral va fi  live, in acest caz  este  necesar sa ne comunicati numarul instrumentelor existente in scena pentru a putea fi amplificate.

•          Coordonatorii Ansamblurilor sau Grupurilot Vocal – Folclorice, au obligatia s-a participe la sedintele tehnice care vor avea loc zilnic pe intreaga perioada a festivalului.

•          Nu se admite aducerea de persoane straine sau comportamentul indecent in unitatile de  cazare.

Sistemul de jurizare

  • Comisia de jurizare  va fi formata din specialisti  in domeniu.

•          Clasamentul concurentilor va fi afisat  in ultima zi de festival.

  • Presedintele comisiei de jurizare va lua decizia finala in solutionarea eventualelor contestatii.

 FOARTE IMPORTANT:

Toti participantii la Festival,  au obligatia de a respecta intocmai precizarile prezentului regulament, precizarile organizatorilor, programul festivalului, orele si conditiile de deplasare, ordinea intrarii in scena si durata programelor folclorice prezentate. Orice abatere de la normele prezentului regulament vor conduce la eliminarea din festival

 

 

                                                           DIRECTOR  FESTIVAL,

                                                            ACT. OVIDIU ROSCA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regulament participare

SECTIUNEA  INTERPRETARE  VOCALA  SI INSTRUMENTALA

SOLISTI VOCALUI SI SOLISTI INSTRUMENTISTI                   

 Norme de concurs:

•          Se pot inscrie in concurs solisti vocali si instrumentisti de muzica populara, fara dizabilitati, si solisti vocali si  instrumentisti cu dizabilitati, tineri cu varste cuprinse intre 8 si 25 de ani, pe trei categorii de varsta ( 8 -13 ani, 14 – 18 ani, 19 – 25 ani ).

•          Inscrierea se poate face prin intermediul formularului special.

•         Data limita pana la care se pot face inscrierile , este 30 iunie 2014.

•          La aceasta sectiune pot participa solisti vocali si instrumentisti de muzica populara, cu si fara dizabilitati, cu varste cuprinse intre 8 si 25 de ani.

•          Vor fi admisi in concurs maxim 10 solisti vocali si instrumentisti din fiecare judet.

•          Judetul Constanta isi rezerva dreptul de a inscrie in concurs un numar de maxim 8 solisti.

          Categoriile de varsta a concurentilor sunt urmatoarele:

–             8 – 13 ani (persoane fara dizabilitati); nu vor prezenta doina in concurs.

–           14 – 18 ani (persoane fara dizabilitati);

–           19 – 25 ani (persoane fara dizabilitati);

–             8 – 25 ani (persoane cu dizabilitati)

•          Fiecare participant concurrent cu sau fara dizabilitati va concura individual avand timpul de  scena , rezervat pentru interpretarea  celor doua cantece din concurs de maxim 10 minute.

•          Pentru concurentii  la categoriile de varsta 14 – 18 ani si 19 – 25 ani, este obligatorie interpretarea unei doine si a unui cantec cu acompaniament orchestral. 

  • La categoria de varsta  8 – 13 ani, cele doua cantece vor fi de natura diferita si vor fi selectate de catre concurenti.

•          Fiecare concurent va aborda un repertoriu la alegere, specific zonelor sau subzonelor folclorice pe care le reprezinta si va purta costumul popular zonei pe care o reprezinta in concurs.

•          Nu vor fi admisi in concurs solisti vocali sau instrumentisti profesionisti.

•          Concurentii vor avea obligatia sa respecta intocmai programul festivalului, zilele de concurs, ordinea intrarii in concurs  care  va fi stabilita de organizatori. 

Norme generale:

•          Ziua sosirii in unitatea de cazare este 26 august 2014 , intre orele 6:00 si 17:00. Participantii care vor sosi in a doua zi de festival sau mai tarziu,  fara a avea motive intemeiate vor plati  integral ( 100 % ) toate  serviciile.

•          Cheltuielile de transport pana la unitatea de cazare si retur vor fi suportate de catre participanti.

•          In cazul persoanelor cu dizabilitati, atat concurentii cat si insotitorii care vor fi de 1(UNU) insotitor la 4 copii, vor beneficia de serviciul de masa si cazare gratuit. Transportul pana la unitatea de cazare si retur, precum si local, va fi suportat de catre participanti.

•          Serviciul de masa va incepe in data de 26 august 2014, cu masa de seara (CINA ) si se va incheia la data de 31 august  2014 cu masa de pranz (DEJUN)

•          Serviciul de Cazare va incepe:INTRARE: 26.08.2014IESIRE :  31.08. 2014.

•          Participantii sunt rugati sa aduca cu ei CD-ul  in format audio cu negativele pieselor care vor fi prezentate  in concurs,  in  eventualitatea in care orchestra nu va fi disponibila.

•          Acompaniamentul orchestral pentru concurs va fi asigurat de organizatori.

•          Nu se permite, aducerea de personae  straine in unitatea de cazare  si  comportamentul indecent.

Sistemul de jurizare:

  • Comisia de  jurizare va fi formata din specialisti in domeniu.

•          Clasamentul concurentilor va fi afisat in ultima zi de festival.

  • Presedintele comisiei de jurizare va lua decizia finala in cazul unor contestatii.

 

DIRECTOR  FESTIVAL,

                                                               Act. OVIDIU ROSCA

 

 

REGULAMENT DE  PARTICIPARE

SECTIUNEA  INTERPRETARE  GRUPURI VOCALE:

 GRUPURI  VOCAL – FOLCLORICE

Norme referitoare la concurs:

•          Se pot inscrie in concurs un numar de pana la 20 de grupuri  vocal – folclorice de amatori din Romania.

•          Fiecare grup va avea in componenta sa un numar de minim 3 – maxim 10 solisti vocali, care vor evolua si vor concura in cadrul acestei sectiuni, in conformitate cu programul si regulamentul stabilit de organizatori.

•          Categoriile de varsta  a grupurilor sunt urmatoarele:                     

             Mixt:  8 – 25 ani  pentru persoane cu dizabilitati si pentru personae fara dizabilitati.

•          Fiecare grup participant, cu sau fara dizabilitati, va avea timpul  pentru scena de maxim 10 minute pentru interpretarea unui numar de doua cantece de factura diferita. Acompaniamentul va fi sustinut de orchestra populara sau pe CD . 

•          Fiecare grup va aborda un repertoriu la alegere, specific zonelor sau subzonelor folclorice pe care le reprezinta.

•          Membrii grupurilor folclorice,  vor purta costume populare specifice zonelor care le reprezinta.

•          Data limita pentru  inscriere in festival  este 25  Februarie  2014.

•          Nu vor fi admise in concurs grupurile vocal – folclorice  profesioniste.

•          Concurentii  vor respecta intocmai programul festivalului, zilele de concurs precum  si ordinea intrarii in concurs stabilita de organizatori. 

Norme generale:

•          Odata cu inscrierea in concurs, concurentii au obligatia sa trimita tabelul nominal completat cu membrii grupului. Acesta va contine: Nume, Prenume, Localitatea de domiciliu, CNP si functia in cadrul grupului pentru fiecare participant.

•          Participantii la festival au obligatia de a avea mijloc de transport  propriu (autocar, microbuz, autoturism).

•          Data  sosirii in unitatea de cazare este 26 august 2014 , intre orele 6:00 si 17:00. Participantii care vor sosi in a doua zi de festival sau mai tarziu, fara a avea motive intemeiate, vor plati integral ( 100 % ) serviciile de cazare si masa.

•          Cheltuielile de transport pana la unitatea de cazare si retur vor fi suportate de  participanti.

•          In cazul grupurilor cu dizabilitati, atat interpretii cat si insotitorii vor beneficia de servicii de masa si cazare in mod gratuit.

•          Transportul pana la unitatea de cazare si retur, precum si local, va fi suportat de catre participanti.

•          Serviciul de masa va incepe in data de 26 august 2014 cu masa de seara ( CINA ) si se va incheia in data de 31 august 2014 cu masa de pranz ( DEJUN ).

•          Serviciul de Cazare va incepe: INTRARE: 26.08.2014IESIRE :  31.08. 2014.

•          Coordonatorii grupurilor au obligatia de a participa la sedintele tehnice care vor avea loc in fiecare zip e intreaga perioada a festivalului.

•          Nu se va admite, aducerea de persoane straine in unitatea de cazare sau comportamentul indecent.

Sistemul de jurizare:

•          Comisia de jurizare va fi format din specialisti  in domeniu.

  • Presedintele coisiei de jurizare, va lua decizia finala in cazul unor contestatii.

FOARTE IMPORTANT:

Participantii la Festival au obligatia de a respecta intocmai precizarile prezentului regulament, programul festivalului, orele si conditiile de deplasare, ordinea intrarii in scena si durata programelor folclorice prezentate. Orice abatere de la normele prezentului regulament  vor conduce la eliminarea din festival.

 

 

                                                          DIRECTOR  FESTIVAL,

                                                             Act. OVIDIU ROSCA

 

Both comments and pings are currently closed.

Opţiunea de a comenta a fost dezactivată.