Arhivă pentru data de iulie 27th, 2020

ASOCIATIA CULTURALA  A  COREGRAFILOR,  SCENOGRAFILOR,  ARTISTILOR  LIBER  PROFESIONISTI  SI  AMATORI   CONSTANTA – ROMANIA 

FESTIVAL – CONCURS

FESTIVALUL NATIONAL DE FOLCLOR ( CONCURS ) PENTRU COPII SI TINERI INTERPRETI AL CANTECULUI  SI  DANSULUI  POPULAR  NATIONAL “ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR “   EDITIA  A  XIII – A

01 SEPTEMBRIE  2020  –  06 SEPTEMBRIE 2020 

PARTICIPA: 

ANSAMBLURI FOLCLORICE DE AMATORI, GRUPURI FOLCLORICE DE AMATORI, SOLISTI VOCALI SI SOLISTI INSTRUMENTISTI AMATORI, GRUPURI VOCAL FOLCLORICE DE AMATORI, TARAFURI SI ORCHESTRE POPULARE DE AMATORI DIN ROMANIA

 

In demersul de aflare, pastrare si consacrare valorica a faptelor de folclor, Asociatia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor, Artistilor Liber Profesionisti si Amatori din Constanta, a ramas consecventa intelesului pe care l-a dat folclorului, fiind un loc de intalnire al generatiilor, intr-un spatiu aflat la confluenta durerii cu bucuria unor suflete generoase, pornite din vremuri imemoriale si poposite, cand si cand, la sezatori sau sarbatori.

Cantecul, jocul si portul popular, adunate pe scenele caminelor cultural, arunca punti peste cugete, croind poteci pe care gandul se opreste indelung, cazut prada frumosului. Pentru ca frumosul respira in fiecare doina, balada, hora sau sarba, ie sau marama, si altoit pe autenticitate, se intoarce frematand de intelesurile  pe care ochiul si inima le descifreaza, bucurandu-se. Si bucuria este mare, atat de mare, incat numai robul adevarat al frumosului artistic o realizeaza pe de-a-ntregul, plecandu-se in fata maretiei sale. De aceea trebuie cinstita si perpetuata emanatia cugetarii folclorice, intorcand-o generos catre cei ce se apleaca spre folclor, in multitudinea transformarilor sale.

Folclorul a  devenit o traditie in viata cultural-artistica a judetului Constanta ca, in toamna fiecarui an, in plina explozie vegetala, cand recoltele se culeg de pe camp, sa aiba loc traditionala intalnire a artistilor amatori, purtatori de folclor autentic, intr-o competitie artistica deosebita. Intr-o perioada cand bucuriile sunt tot mai rare, dar nu lipsesc, ci trebuie doar gasite, Asociatia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor, Artistilor Liber Profesionisti si Amatori Constanta, se straduieste sa daruiasca iubitorilor de folclor editii cat mai bune ale festivalului pe care il organizeaza.

In ansamblul vietii culturale constantene, locul Festivalului National de Folclor „ Dobroge, vartra de folclor “ este bine definit. El se adreseaza unui public larg, aducand pe scenele sale formatii artistice din intreaga tara, pune in evidenta tinere talente si interpreti populari consacrati. Considerat emblematic pentru activitate. Asociatia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor, Artistilor Liber Profesionisti si Amatori Constanta,  desfasoara la inalte exigente organizatorice si artistice, festivalul in care isi propune cunoasterea, pastrarea si promovarea folclorului autentic, revigorarea traditiei cantecului si dansului popular, ca spectacol artistic in diverse contexte culturale, cat si ca fapt de viata folclorica a satului. De fiecare data, turistii de pe litoralul romanesc, se bucura de cantecul si dansul popular, oferite pe cele sapte scene de solistii si formatiile artistice, uitand de grijile si treburile cotidiene, simtindu-se aici mai bine decat in oricare parte. Nu mai este surprinzator faptul ca oamenii s-au obisnuit, s-au invatat sa stea sa  priveasca si sa se bucure  numai  privind si aplaudand,  ceea ce altadata ei insisi faceau cu mare placere si fara repetitii.

Tinand cont de renumele castigat de acest festival national de folclor, care se remarca prin prezenta solistilor vocali, instrumentisti, grupuri vocal-folclorice, formatii de dansuri si ansambluri  folclorice, la fiecare editie se constata o participare masiva, o intrecere artistica deosebita, care sa valorifice bogatia folclorului, cu originalitatea si personalitatea specifica zonelor etnografice, ca repertoriu, stil de interpretare, costume populare.

Din aceste considerente, Festivalul national de folclor „ Dobroge, vatra de folclor“, isi indeplineste elocvent menirea de a stimula si impulsiona activitatea asezamintelor de cultura din Romania, in contextul mai larg al renasterii si promovarii valorilor traditionale si INVITA formatiile artistice care  desfasoara activitati de folclor, sa participe la acest Festival – Concurs al Cantecului si Dansului Popular “ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR  “ editia a X III – a 2020,  in conformitate cu regulamentul de organizare si desfasurare.

ORGANIZATOR,

Asociatia  A.C.C.S.A.L.P.A. CONSTANTA

Director Festival,

Act. Ovidiu ROSCA

 

 

R E G U L A M E N T    F E S T I V A L  –  C O N C U R S

FESTIVALUL  NATIONAL  DE  FOLCLOR ( CONCURS ) PENTRU COPII SI TINERERI INTERPRETI AL CANTECULUI SI DANSULUI POPULAR

“ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR “

EDITIA A XIII-A

 01.09.2020 – 06.09.2020

 Parteneri:

  • Primăria Municipiului MANGALIA – Judetul Constanta
  • Casa de Cultura Mangalia – Judetul Constanta
  • Directia Judeteana pentru Sport si Tineret – Constanta
  • Complexul Hotelier MERA  RESORT – Statiunea Venus
  • Complexul Hotelier ONIX – MERA – Statiunea Cap Aurora
  • Complexul Hotelul TURQUOISE – Statiunea Venus
  • Complexul Hotelier IULIA –TERASA ESPLANADA – Statiunea Venus
  • Complexul Hotelier DUNAREA – Statiunea Eforie Nord

Parteneri media:

  • TVR  Bucureşti
  • TV Mangalia
  • Link Press TV
  • Radio Romania International – Bucuresti
  • Radio Antena Satelor – Bucuresti

Locatii  festival:

  • Teatrul de Vara FARUL din MANGALIA
  • Complexul Hotelier MERA  RESORT – Statiunea Venus
  • Complexul Hotelier ONIX-MERA – Statiunea Cap Aurora
  • Complexul Hotelul TURQUOISE – Statiunea Venus
  • Terasa ESPLANADA – Statiunea Venus
  • Complexul Hotelier DUNAREA – Statiunea Eforie Nord

Scopul festivalului:

Festivalul National ( concurs ) de Folclor Pentru Copii si Tineret al Cantecului si Dansului Popular  “ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR “ editia a XIII-a 2020, îşi propune să contribuie la descoperirea şi promovarea celor mai valoroşi  interpreţi  ai cantecului si dansului popular din Romania, să stimuleze interesul publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice autentice, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale

Sectiuni de concurs:

Festivalul – concurs se desfasoara pe 5 sectiuni:

  1. Sectiunea interpretare – solisti vocali: – cu varste cuprinse  intre 7– 25 ani ( 7 – 10 ani; 11 – 14 ani; 15 – 19 ani; 20 – 25 ani )
  2. Sectiunea solisti instrumentisti: – cu varste cuprinse intre 7 – 25 ani ( 7 – 10 ani; 11 – 14 ani;      15 – 19 ani; 20 – 25 ani )
  3. Sectiunea coregrafie dans popular: – cu varste cuprinse  intre 7 – 25 ani – mixt.
  4. Sectiunea grupuri vocal  folclorice: – cu varste cuprinse  intre 7 – 25 ani – mixt
  5. Sectiunea solisti vocali, solisti  instrumentisti, grupuri vocal folclorice, grupuri de dansatori  pentru personae cu dizabilitati: – cu varste cuprinse  intre 7 – 35 ani.

Etapele de desfasurare:

Festivalul- concurs se desfasoara in doua  etape:

  1. Faza zonala se va desfasura in perioada 01 aprilie 2020 – 15 iulie 2020, in localitatile de provenienta ale concurentilor sub atenta supraveghere  a  coordonatorilor artistici din cadrul centrelor culturale  din intreaga tara,  pe o perioada de  107 zile de desfasurare , faza in care vor fi evoluati artisti amatori din toate zonele folclorice din Romania.         
  2. Faza finala, nationala se va desfasura in perioada 01 septembrie 2020 – 06 septembrie 2020,  pe Litoralul Romanesc  si localitatile stabilite de organizatori, gazde ale  festivalului, conform programului  care se  regaseste in caietul festivalului DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR, editia a XIII-a 2020, la care vor participa concurentii care au fost calificati in urma selectiei care a avut loc, de catre coordonatorii artistic din intreaga tara in urma calificativelor obtinute la faza zonala.

Sectiuni Concurs:

  1. 1Sectiunea interpretare vocala – solisti vocali:

Fiecare concurent din cadrul celor patru categorii de varsta, va  prezenta in concurs, doua cantece (doina si cantec acompaniata) din zona de provenienta a fiecarui concurent. Fac exceptie concurentii de varsta 7 – 14 ani, care vor prezenta in concurs doua  cantece acompaniate. 

  1. Sectiunea:  Grupuri vocal – folclorice:

Grupurile vocal folclorice vor prezenta in concurs, doua cantece din zona de provenienta.

  1. Sectiunea instrumentala: solisti instrumentisti:

Fiecare concurent sau grup de concurenti, vor prezenta in concurs, doua piese orchestrate, de factura diferita. Concurentii de la categoriile de varsta:  7 – 10 ani,  11  – 14 ani,  15 – 19 ani si 20 – 25 ani, vor fi punctati de catre comisia de jirizare, individual sau pe grupuri, functie de prezentarea lor in concurs.  

  1. Sectiunea  coregrafie: ansambluri folclorice, ansambluri de cantece si dansuri, grupuri de dansatori si formatii de dansatori:

Ansambluri folclorice, Ansambluri de cantece si dansuri,Grupuri de dansatori si Formatii de dansatori, vor prezenta in concurs o suita de dansuri  populare specifica zonei de provenienta.

  1. Sectiunea folclorica: tineri cu dizabilitati:  Solisti vocal, Grupuri vocale, Grupuri de dansatori.

Repertoriul abordat va sublinia frumusetea si autenticitatea folclorului romanesc.

Comisia de jurizare:

Din comisia de jurizare al festivalului, vor face parte, din reprezentanti din cadrul Universitar de Muzica, Directori din cadrul Centrelor Nationale de Creatiei Popularea,  Etnografi, Muzeografi, Maestrii Coregrafi, Profesori Muzicologi si alte personalitati ale lumii artistice.

Juriul va aborda urmatoarele criterii:

  1. 1. Originalitatea repertoriului;
  2. Calitatea interpretării;
  3. Impresia artistică, prezentă scenica; 
  4. Originalitatea costumului;                                                                                                         5.Complexitatea repertoriului.

Premii:

La festivalului national de folclor “ DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR “,  pentru fiecare sectiune de concurs din cadrul festivalului, vor  fi acordate urmatoarele premii:  –  Trofeu, Locul I, II, III, Doua premii speciale si Doua mentiuni.

Marele Trofeul ( trofeul festivalului ) „ Dobroge, vatra de folclor “ , va fi acordat celui mai valoros concurent sau grup de concurenti din cadrul sectiunileorde concurs ale festivalului

 Norme generale:

  • Dupa inscrierea in festival, participantii au obligatia sa trimita organizatorului, tabelul nominal completat cu componenta intregului grup. Acesta va cuprinde rubricile: Nume/Prenume, Localitatea de domiciliu, CNP si functia in cadrul grupului pentru fiecare participant.
  • De asemenea: – participantii la festival au obligatia sa trimita organizatorului de festival, o fotografie necesara pentru afisul festivalului. Optional, se poate trimite si detalii despre grupul de folcloristi participanti la festival.
  • Toti participantii, individuali sau grup, au obligatia ca pe perioada festivalului sa detina mijlocul de transport propriu.
  • Ziua sosirii in unitatile de cazare este data de 01 septembrie 2020, intre orele 10:00 – 17:00. Participantii care vor sosi in ziua a doua a festivalului sau mai tarziu, fara a avea motive intemeiate, vor plati pretul serviciilor de cazare si masa, afisat la receptia fiecarui hotel si restaurant.
  • Grupul de participanti, va avea in componenta sa un numar de maxim 55 de persoane.
  • Cheltuielile de cazare si masa, pentru fiecare participant la festival sunt in valoare de 585 lei/persoana, suma care va fi platita in numerar sau prin transfer bancar, in contul organizatorului, in doua transe,  a doua transa putand fi platita pana pe data de 25 august 2020.
  • Contul Asociatiei A.C.C.S.A.L.P.A. Constanta,
  • Cod Fiscal. 30692728,                      
  • CONT: RO55 BUCU 1991 2159 4915 8RON  Banca ALPHA SA Constanta – Romania, pana la data stabilita de organizator.
  • Important: Contul bancar poate suferi modificari functie de hotararea care va fi luata de organizatorul festivalului, hotarare care va fi comunicata participantilor in timp util in cazul in care va apare necesitatea  modificarii contului bancar. 
  • Cheltuielile de transport vor fi suportate de participanti.
  • Organizatorul festivalului nu asigura carburantul necesar deplasarilor la spectacolele care vor fi sustinute pe perioada celor patru zile.
  • Serviciul de CAZARE: va incepe in data de 01.09.2020 si se vor  termina in data de 06.09.2020
  • Serviciul de MASA va  incepe in data de 01 septembrie 2020 cu masa de pranz ( DEJUN ) si se va termina in data de 06 septembrie 2020 cu masa de DIMINEATA ( mic dejun).
  • Toate grupurile folclorice vor fi programate sa sustina pe perioada celor cinci zile ale festivalului, seara de seara, spectacole de folclor, care vor fi prezentate pe sapte scene, care  vor functiona simultan si care vor fi amplasate in locatiile prezentate de organizatorii festivalului, conform programatorului afisat in caietul de festival.
  • Programele folclorice vor fi sustinute de fiecare grup folcloric in afara concursului, si vor avea ca durata de timp minim 30 minute – maxim 45 minute.
  • Se va organiza ( seara de seara ) parada portului popular pe toata durata festivalului.
  • Fiecare grup folcloric va detine la sosirea la festival urmatoarele:
    • Insemnele  si steagul propriu al ansamblului.
    • In cazul in care acompaniamentul orchestral este realizat pe CD sau Stik,  CD-ul s-au Stikul,  trebuie sa contina ambele programe, pentru concurs si pentru spectacol. CD-ul va fi realizat in format audio! Fiecare piesa de pe CD va fi inregistrata separat (track 1, track 2, etc).
    • Daca acompaniamentul orchestral este live, atunci va fi necesar sa ne comunicati numarul instrumentelor existente pentru a putea fi amplificate.
  • Reprezentantii sau delegatii care coordoneaza grupurile folclorice, au obligatia de a participa la  sedintele tehnice care vor avea loc zilnic pe  perioada festivalului.
  • Cazarea si masa participantilor la festival, se va face in statiunile VENUS – CAP AURORA.
  • Nu se admite participantilor prezenti la festival, consumul de bauturi alcoolice, aducerea persoanelor straine sau comportamentul indecent  in unitatile  de  cazare si masa.

 FOARTE IMPORTANT:

Participantii la festival, au obligatia de a respecta intocmai precizarile prezentului regulament, programul festivalului, orele si conditiile de deplasare, ordine-a intrarii in scena si durata programelor folclorice. Orice abatere de la prezentul regulament, vor duce la depunctare si eliminarea celor in cauza din festival.

ORGANIZATOR,

Asociatia  A.C.C.S.A.L.P.A. CONSTANTA

Director Festival,

Act. Ovidiu ROSCA

 

 

FISĂ  INSCRIERE  IN  CONCURS

                                                                                                                                                                                                       

FESTIVALUL NATIONAL DE FOLCLOR

( CONCURS )

 PENTRU COPII SI TINERI INTERPRETI AL CANTECULUI SI

DANSULUI POPULAR  NATIONAL

“  DOBROGE, VATRA DE FOLCLOR ”

 Editia a XIII – a

01 SEPTEMBRIE 2020 – 06 SEPTEMBRIE 2020

 

SECTIUNEA  DE  CONCURS: …………………..……………..……………………………………………………………………………………………………………

Nume………………………………………………………………………………………………………………..

Prenume…………………………………………………………………..……………………………………….

Data nasterii:……………..………CNP.…………………………………..…………………………..…….

Profesia:……………………………………………………………..…………………………………………….

Adresa:……………………………………………………………..……………………..………………………

Localitatea…….……………………….…………………………..  Tel……………………………………..

Participări la concursuri:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Repertoriu:

Piesa 1 …………………….………………………………………………..………………………………………………………………………

Piesa 2 ………………………….………………………………….…………………………………………………………………………………

       

                    

Semnatura,

Coordonator  – Indrumator artistic                                                                     Data: