ASOCIATIA CULTURALA A COREGRAFILOR, SCENOGRAFILOR, ARTISTILOR LIBER PROFESIONISTI SI AMATORI CONSTANTA ROMANIA
TEL/FAX: 0040241619049; Email:ovidiu0707@yahoo.com : Email: accsalpa@yahoo.com
REGULAMENT DE ORGANIZARE SI DESFASURARE
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FOLCLOR
( CONCURS ) PENTRU COPII SI TINERI INTERPRETI A CANTECULUI SI DANSULUI “ DOBROGE, MANDRA GRADINA “ EDITIA A XI-A 2015 – 25 – 30 AUGUST 2015
Festivalul International de Folclor pentru Copii si Tineri Interpreti „ Dobroge, mandra gradina “ , inclus in calendarul International al festivalurilor de folclor, este organizat de ASOCIATIA CULTURALA A COREGRAFILOR SCENOGRAFILOR, ARTISTILOR LIBER PROFESIONISTI SI AMATORI CONSTANTA – ROMANIA , in colaborare cu:
– CLUBUL UNESCO PIREUS & INSULE – GRECIA;
– COMPLEXUL TURISTIC “ DUNAREA “ EF. NORD;
– AGENTIA DE IMPRESARIAT ARTISTIC “
A.C.C.S.A.L.P.A“ – CONSTANTA;
– COMPLEXUL TURISTIC “ PALACE HOTEL “ VENUS;
– PRIMARIA MUNICIPIULUI MANGALIA;
– PRIMARIA COMUNEI ALBESTI – JUDETUL CONSTANTA;
– PRIMARIA COMUNEI CUMPANA – JUDETUL
Prin cantec, dans si reprezentatii de arta populara, festivalul promoveaza frumusetea si unicitatea fiecarei natiuni, in contextul globalizarii si al pastrarii identitatii socio-culturale. Schimburile culturale si de idei au contribuit si vor contribui din plin la cunoasterea umana, la intarirea prieteniei si îmbogatirea orizontului spiritual al participantilor.
La reusita manifestarilor contribuie de fiecare data Primarii si Consilii Locale, Case de Cultura si Camine Culturale din judetul Constanta si din intreaga tara cat si Ansambluri Folclorice din tara si de peste hotare.
Alaturi de Ansamblurile Folclorice din Romania si din strainatate, pe scenele festivalului au evoluat si vor evolua de fiecare data solisti vocali, grupuri vocale, dansatori si Ansambluri folclorice. Frumusetea folclorului national si international, este apreciata la adevarata sa valoare de oaspetii festivalului.
In anul 2004, s-au pus bazele acestui festival de folclor cu caracter international. De la an la an, festivalul a crescut valoric, impunandu-se in viata cultural – artistica a judetului Constanta si in Romania.
Impresionantele parade ale portului popular, spectacolele folclorice prezentate pe scenele din judetul Constanta, intalnirile dintre mesagerii diferitelor culturi, spiritul competitiv de inalt profesionalism, cunoasterea traditiilor si obiceiurilor diferitelor popoare, se inscriu in aceasta atmosfera de bucurie a cantecului si dansului popular, aflata sub semnul colaborarii si prieteniei.
Localitatile care sunt gazde ale festivalului, asteapta de fiecare data aceasta sarbatoare a folclorului de pretutindeni, fiind nerabdatori sa cunoasca obiceiurile si cultura altor popoare prin intermediul dansului, cantecului si costumelor populare. Varietatea dansurilor, a ritmurilor, a costumelor traditionale, atrage atentia si castiga admiratia celor indragostiti de folclor, reflectand istorie, cultura, atitudini, valori.
Evenimentul este o adevarata sarbatoare a cantecului si dansului popular, o explozie de originalitate si traditii pastrate din generatie in generatie si transmise mai departe prin intermediul artei spectacolului.
Sub marea umbrela a folclorului s-au legat de-a lungul timpului, prietenii durabile care nu tin cont de relatii sociale si opinii politice. Oamenii indragesc folclorul, bun spiritual de pret, il recepteaza bucurosi, cu exuberanta, pasiune, patima, dornici de autenticitate, interpretare adecvata, varietate si culoare, creatia populara constituind un inepuizabil izvor de inspiratie.
Discutiile, vizitele, spectacolele, paradele au insemnat de fiecare data un ragaz acordat deschiderii catre modul de a fi al celuilalt, tocmai pentru o mai buna identificare a fiecaruia. Astfel de festival reprezinta pentru judetul Constanta, ocazia prin care putem demonstra priceperea si daruirea sufleteasca pentru folclor.
Acest festival este o manifestare culturala de maxima importanta pentru judetul Constanta, un moment de intalnire si schimburi spirituale intre diverse popoare, traditii si culturi, sub semnul prieteniei si pacii.
Editia a XI – a Festivalului International de Folclor pentru Copii si Tineri Interpretii “ Dobroge, mandra gradina “ se va desfasura pe cinci scene in judetul Constanta pe litoralul romanesc.
Participarea folcloristilor , va putea fi posibila numai in urma unei invitatiei transmisa de organizatori, invitatie care la aceasta editie va fi trimisa catre un numar de 70 de Ansamblurile Folclorice din Romania, dar nu mai mult de cinci Ansambluri din partea fiecarui judet, dar si de peste hotare. La acest festival, vor putea participa copii si tineri cu varste cuprinse intre 8 si 35 ani.
Preselectia, se va face de organizatori, pana la data de 01 Iunie 2015. Participarea se va face pe criterii de performanta, din toate zonele folclorice ale Romaniei si de peste hotare.
La editia a XI-a 2015, festivalul va gazdui un numar de peste 1000 participanti.
Asteptam inscrierea dumneavoastra la Festivalul International de Folclor pentru Copiii si Tineri Interpreti al Cantecului si Dansului Popular “ DOBROGE, MANDRA GRADINA “ Editia a XI-a 2015.
MOTTO:
FRUNZA VERDE DE TRIFOI SI CUM ZICI DOINA FRUMOASA
MAI, VIN BADE, PE LA NOI DOINA DULCE, MANGAIOASA,
SA-TI AUD GLASUL DUIOS, DOINA, BADE, DRAGASTOASA.
DIRECTOR FESTIVAL,
Act. Ovidiu ROSCA
Regulament de participare
SECTIUNEA COREGRAFIE – INTERNATIONAL
- GUPURI DE DANSATORI
- ANSAMBLURI DE CANTECE SI DANSURI POPULARE
- ANSAMBLURI FOLCLORICE DE DATINI SI OBICEIURI POPULARE
Norme referitoare la sectiunea de concurs:
- Se vor putea inscrie in concurs un numar de 70 de Ansambluri Folclorice din intreaga tara.
- Vor fi admise in concurs maxim 5 Ansambluri Folclorice din fiecare judet al romaniei.
- Membrii grupurilor sau ansamblurilor, vor avea varste cuprinse intre 8 si 35 de ani.
- Fiecare grup de dansatori va avea in componenta sa minim 6 perechi de dansatori, care vor evolua in cadrul festivalului conform programului stabilit de organizatori, fiecare Ansamblul de Cantece si Dansuri Populare, va avea in componenta sa un numar cuprins intre 20 – 28 dansatori, minim 2- maxim 4 solisti vocali, minim 2 – maxim 5 solisti instrumentisti, care vor evolua in cadrul festivalului conform programului stabilit de organizatori, iar Ansamblurile Folclorice de Datini si Obiceiuri Populare, vor avea in componenta sa un numar cuprins intre 16 – 20 dansatori, minim 3 – maxim 7 solisti vocali, minim 1 – maxim 3 solisti instrumentisti, care vor evolua in cadrul festivalului conform programului stabilit de organizatori.
- Durata maxima a evolutiei in concurs pentru grupurile de dansatori va fi de maxim 10 minute, pentru Ansamblul de Cantece si Dansuri Populare sau Ansamblul Folclorice de Datini si Obiceiuri Populare, va fi de 20 minute. Fiecare grup sau Ansamblul Folcloric, vor prezenta in concurs zona pe care o reprezinta, fara a prezenta si alte zone folclorice.
Ansamblurile de Cantece si Dansuri Populare si Ansamblurile Folclorice de Datini si Obiceiuri Populare, care vor evolua in concurs, au obligatia de a avea prezente in scena trei generatii de dansatori, sau minim doua generatii de dansatori.
- Inscrierile pentru faza I de preselectie, se vor face in perioada 15 noiembrie 2014 – 15 Februarie 2015, urmand ca faza a II-a de preselectie sa se faca in perioada 20 Februarie 2015 – 25 Martie 2015.
- Avansul care sa confirme inscrierea oficiala in festival pentru Grupurile de Dansatori, Ansambluri de Cantece si Dansuri si Ansamblurile Folclorice de Datini si Obiceiuri, va fi de minim 2.000 Lei , si se va plati in contul organizatorului de festival pana la data de 25 Martie 2015.
- Taxa de participare pentru fiecare grup sau ansamblul folcloric este de 150 RON si se va plati in contul organizatorului de festival pana la data de 25 Aprilie 2015.
- Nu vor fi admise in concurs Ansambluri Folclorive profesioniste.
- Coordonatorii, Maestrii Coregrafi, Instructorii, membrii din cadrul ansamblurilor folclorice, au obligatia de a respecta intocmai programul festivalului, zilele de concurs precum si ordinea intrarii in scena care va fi stabilita de organizatori.
- Norme generale:
- Dupa finalizarea inscrierilor in festival, participantii au obligatia sa trimita catre organizatori, tabelul nominal completat cu componenta intregului grup. Tabelul va cuprinde: Nume, Prenume, Localitatea de domiciliu, CNP, functia in cadrul grupului pentru fiecare participant.
- Participantii, vor trimite catre organizatorul festivalului, o fotografie cu intreg grupul, pentru reclama si afisul festivalului. De asemenea mai aveti obligatia sa trimiteti istoricul grupului sau ansamblului.
- Fiecare Grup sau Ansamblul, au obligatia ca pe perioada festivalului sa detina mijlocul de transport (microbuz sau autocar).
- Data sosirii in unitatea de cazare este 25 august 2015, intre orele 6:00 – 17:00. Participantii care vor sosi in ziua a doua a festivalului sau mai tarziu, fara a avea motive intemeiate, vor avea obligatia sa plateasca integral ( 100 % ) serviciile de cazare si masa.
- Delegatia din cadrul fiecarui Grup va avea intre 18 – 35 persoane, iar delegatia din cadrul fiecarui Ansamblu, va avea intre 25 – 55 de persoane.
- Cheltuielile de cazare si masa, vor fi suportate 70% de catre participant si 30% de catre organizatori.
- Valoarea pachetului de servicii pentru cazare si masa ( 70%), care va fi platit de fiecare participant este de 398 Ron/pers. ( cinci zile cazare la hotel si masa la restaurant )
SECTIUNEA INTERPRETARE VOCALA SI INSTRUMETALA
- GRUPURI VOCAL – FOLCLORICE
- SOLISTI VOCALI SI INSTRUMENTISTI
Norme referitoare la sectiunea de concurs:
- Se vor putea inscrie in concurs un numar de 10 Grupuri Vocal – Folclorice Nationale si Internationale.
- Vor fi admisi in concurs un numar de maxim 50 Solisti Vocali si Solisti Instrumentisti din Romania si din afara tarii.
- Membrii grupurilor vocal folclorice si solistii vocali si instrumentisti, vor avea varste cuprinse intre 8 si 35 de ani.
- Fiecare grup vocal – folcloric, va avea in componenta sa minim 6 persoane, care vor evolua in cadrul concursului de interpretare folclorica.
Fiecare concurent din cadrul sectiunii de interpretare vocala, solist vocal sau instrumentist, va fi selectat la inscrierea in festival conform programului stabilit de organizatori, de o comisie desemnata de catre Asociatia ACCSALPA Constanta.
- Durata maxima a evolutiei in concurs pentru fiecare grup vocal – folcloric, solist vocal sau instrumentist, va fi de maxim 10 minute.
Fiecare grup vocal – folcloric, solist vocal si instrumentist, va prezenta in concurs zona pe care o reprezinta.
- Inscrierile pentru faza I de preselectie, se vor face in perioada 15 Noiembrie 2014 – 25 Iunie 2015, urmand ca faza a II-a de preselectie sa se faca in perioada 25 Iunie 2015 – 25 Iulie 2015.
- Avansul care sa confirme inscrierea oficiala in festival pentru Grupurile Vocal – Folclorice va fi de 1.000 lei, si se va plati in contul organizatorului de festival pana la data de 25 Iunie 2015.
- Taxa de participare in festival pentru fiecare grup vocal folcloric este de 100 lei, iar pentru fiecare Solist Vocal sau Instrumentist este de 35 lei, care se va plati in contul organizatorului de festival pana la data de 25 Iunie 2015.
- Coordonatorii, Instructorii, Profesorii metodisti, care pregatesc si indruma grupurile vocal – folclorice cat si solistii vocali si instrumentuisti, au obligatia de a respecta intocmai programul festivalului, zilele de concurs precum si ordinea intrarii in scena care va fi stabilita si anuntata de organizatori.
- Norme generale:
- Dupa finalizarea inscrierilor in festival, participantii au obligatia sa trimita catre organizatori, fisa de concurs si tabelul nominal completat cu componenta intregului grup vocal su solistii individuali. Tabelul va cuprinde: Nume, Prenume, Localitatea de domiciliu, CNP, functia in cadrul grupului pentru fiecare participant.
- Fiecare Ansamblul Folcloric, Grup de Dansatori, Grup Vocal – Folcloric, Solist Vocal sau Instrumentist, au obligatia ca pe perioada festivalului sa detina mijlocul de transport propriu.
- Data sosirii in unitatea de cazare este 25 august 2015, intre orele 6:00 – 17:00. Participantii care vor sosi in ziua a doua a festivalului sau mai tarziu, fara a avea motive intemeiate, vor avea obligatia sa plateasca integral ( 100 % ) serviciile de cazare si masa.
- Cheltuielile de cazare si masa, vor fi suportate 70% de catre participant si 30% de catre organizatori.
- Valoarea pachetului de servicii pentru cazare si masa ( 70%), va fi platit de fiecare participant si este de 398 Ron/persoana, insemnanad ( cinci zile cazare la hotel si masa la restaurant )
- Plata serviciilor se va face in contul Asociatiei A.C.C.S.A.L.P.A. Constanta, Cod Fiscal. 30692728, CONT: RO62 BTRL 0140 1205 M412 08XX Banca – Transilvania, Sucursala Constanta – Romania, pana la data de 01 .08. 2015.
- Cheltuielile de transport vor fi suportate de participanti.
- Serviciul de CAZARE:
INTRARE; 25.08.2015
IESIRE; 30.08.2015
- Serviciul de MASA:
INTRARE: 25 august 2014 cu masa de seara ( CINA )
IESIRE: 30 august 2015 cu masa de (PRANZ).
- Toate Grupurile inscrise in festival, vor fi programate sa evolueze pe perioada celor cinci zile, seara de seara, in cadrul spectacolelor folclorice care vor avea loc pe cele cinci scene ale festivalului.
- Programele folclorice in afara concursului, vor avea o durata cuprinsa intre 25 si 35 de minute.
- Seara de seara, in cadrul festivalului se va organiza parada costumelor si portului popular.
- Fiecare Grup sau Ansamblul, trebuie sa detina obligatoriu urmatoarele:
– Steagul national in marime standard.
– Insemnele si steagul Ansamblului sau Grupului.
– In cadrul sectiunilor de concurs si spectacolelor folclorice, acompaniamentul orchestral va fi pe CD.
CD-ul va fi realizat in format audio. Fiecare piesa de pe CD va fi inregistrata separat (track 1, track 2, etc).
– Daca acompaniamentul orchestral in cadrul concursurilor si spectacolelor va fi cu orchestra sau taraf propriu, in acest caz, aveti obligatia sa comunicati numarul instrumentelor existente pentru a putea fi amplificate.
- Reprezentantii si delegatii grupurilor sau ansamblurilor, au obligatia s-a participe la toate sedintele tehnice care vor avea loc zilnic pe perioada festivalului.
- Nu se admite pe perioada festivalului, aducerea de persoane straine in unitatile de cazare si nici un comportament indecent.
Sistemul de jurizare:
Juriul va fi format din reprezentanti, specialisti in domeniu.
- Clasamentul va fi realizat in functie de punctajul obtinut.
– Presedintele comisiei de jurizare va lua decizia finala in vederea solutionarii eventualelor contestatii.
FOARTE IMPORTANT:
Participantii la Festival au obligatia de a respecta intocmai precizarile prezentului regulament, programul festivalului, orele si conditiile de deplasare, ordinea intrarii in scena si durata programelor folclorice care vor fi prezentate.
Orice abatere de la normele prezentului regulament vor conduce la eliminarea din festival.
DIRECTOR FESTIVAL,
ACT. OVIDIU ROSCA
Both comments and pings are currently closed.